Po oteplení očakávajú výraznejší vzostup chrípky

20.01.2009 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 20. januára (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Starej Ľubovni zaznamenal v ostatných dvoch týždňoch vzostup akútnych respiračných ochorení.
Výraznejší nárast však očakáva až v ďalšom období, a to v súvislosti s oteplením.
V treťom kalendárnom týždni dosahovala celková chorobnosť v okrese 1138 prípadov na 100.000 obyvateľov, pričom lekári najčastejšie ošetrovali deti v predškolskom veku. Podľa epidemiológov najvhodnejším termínom na zaočkovanie boli mesiace november a december. V súčasnosti by sa už nestihla vytvoriť dostatočná hladina protilátok ako ochrana pred infekciou.
Vedúca oddelenia epidemiológie RÚVZ v Starej Ľubovni Štefánia Kolcunová pre TASR uviedla, že v niektorých častiach okresu sa sporadicky vyskytuje žltačka. Po minuloročnej epidémii v obci Lomnička sa objavili nové prípady v Jakubanoch. Prvých dvoch pacientov zaevidovali koncom minulého týždňa, ďalších dvoch dnes. \"Ide o deti do desať rokov. Keďže v osade bola epidémia žltačky naposledy v roku 2000, rozhodli sme sa plošne zaočkovať mladšie deti do desať rokov. Staršie boli zaočkované, a teda majú vytvorené protilátky, \" dodala Kolcunová.
 

Vyberte región